Dasha Maha Vidya pentru o transformare deplină

Maha Vidya yoga este o cale spirituală ce vizează transformarea printr-o sadhana (practică) ce implică folosirea meditaţiei, mantrelor, yantrelor , ritualurilor şi a unor tehnici speciale (asana, pranayama). Este un domeniu ce implică descoperirea Înţelepciunii ce te poate duce la recunoaşterea Inimii Spirituale (atman). Este o parte importantă din tantra şi a constituit o adevărată revoluţie a acestui sistem. În centrul său este shakti, energia fundamentală ce ajunge să fie cunoscută în cele mai profunde aspecte ale ei, acelea care conferă înţelepciunea. În India se consideră că nu poate exista desăvârşirea spirituală fără binecuvântarea obţinută prin cunoaşterea celor zece mari înţelepciuni – Dasha Maha Vidya. Şi înţelegem de ce se afirmă acest lucru pe măsură ce vedem că întreaga noastră viaţă, toate idealurile noastre sunt încununate de împlinire prin înţelepciune. Iar Înţelepciunea este descrisă complet chiar de Dasha Maha Vidya. Fie că este vorba de recunoaşterea

-eternităţii din noi prin intermediul înţelepciunii revelate de lui Kali

-compasiunii şi capacităţii de a ajuta prin Tara,

-frumuseţii şi iubirii prin Tripura Sundari

-infinitului prin Bhuvaneshvari

-focalizării pline de forţă prin Tripura Bhairavi

-transcenderii minţii prin Chinnamasta

-energiei beatifice a vidului prin Dhumavati

-fascinaţiei divine prin Bagala

-armoniei creaţiei prin Matangi

-splendorii şi fericirii eliberatoare prin Kamalatmika.

Cunoşterea acestor Căi, deşi prin modalităţi aparţine metodologiei tantrice, are un caracter ce conduce spre universalizare. Înţelepciunea nu a fost niciodată proprietatea vreunui sistem filozofic, sau religii sau dogme. Tocmai de aceea, oricine poate să evolueze, să se transforme prin Dasha Maha Vidya.

De exemplu, orice om, pe măsură ce atinge niveluri tot mai înalte de conştiinţă, asimilează gradat înţelepciunea lui Kali, prin care înţelege că este etern. Sau devine plin de forţă şi nestăvilit în elanul său mistic prin Bhairavi… Exemplele pot oricât continua pentru că Dasha Maha Vidya ne pătrunde toată existenţa. De la cele mai simple aspecte până la revelarea Inimii noastre.

Publicitate

Scrie un comentariu

Din categoria Tantra Shastra

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s