Tantra – celebrare a vieţii

Tantra este considerată a cincea Veda. În ceea ce privește rădăcinile tantrei, se poate vorbi chiar despre sec I. Se văd începuturile tantrismului în sec. al V-lea și este foarte evidentă prezența sa în sec. al VII-lea. Până în sec. al IX-lea era complet manifestată, complet răspândită, atât în hinduism, cât și în budism.

Cuvântul tantra derivă din rădăcina tan – a răspândi şi tatri – originea cunoaşterii. Aceasta ar însemna răspândirea cunoaşterii. Dar unii consideră că este vorba despre tra ca sufix de la rădăcina a salva. Tantra este aşadar răspândirea cunoaşterii care salvează.

Scopurile în Tantra sunt eliberarea de ciclul efemerităţii şi al dualităţii, dar și succesul obținut în această lume. În tantra se consideră că iluminarea poate fi atinsă chiar în timpul vieții. Pe de altă parte, reușita în această lume, împlinirea prin iubire sau în activitatea pe care o faci, toate acestea sunt vizate de practicile tantrice. Succesul în plan uman nu trebuie să fie considerat un obstacol în atingerea iluminării, ne învaţă perspectiva tantrică.

Una din caracteristicile tantrei este acceptarea şi cuprinderea omului cu tot ceea ce este el, atât aspectele bune, superioare cât şi cele inferioare. Oricine poate să înceapă studiul şi practica tantrei, indiferent de condiţia socială, pregătirea culturală sau apartenenţa religioasă.

Tantra îmbrăţişează întreaga Creaţie pentru a recunoaşte în ea unicitatea divină.

Dacă în advaita vedanta, filozofia non-dualismului, totul este considerat a fi Brahman (Dumnezeu), totul este acel Centru şi totodată există în acel centru esenţă, în tantra se recunoaşte Divinul în fiecare parte constituentă a Creaţiei. De aceea tantricul nu se teme de nimic, nu neagă nimic, pentru el totul este divin, totul este sacru. El afirmă astfel unicitatea şi unitatea divină a vedanticului. Cele două filozofii se întâlnesc în realitatea adevărului unic.

Tantra este o celebrare a vieţii, a omului, a frumuseţii, a iubirii. Tantra este totodată recunoaşterea eternităţii prin eliberarea de efemer, prin transcenderea dualităţii. Porneşte de la dualitate şi ajunge la unitate. De aceea în tantra nu se aplică întotdeauna legile obişnuite, nici chiar acelea aşa-zis de necontrazis ale matematicii: unu şi cu unu fac tot unu.

Transcenzând dualitatea și diferențierile impuse de gândirea obişnuită, tantra îmbrățișează întreaga realitate în extaz, în fericire. Adeptul tantric intră într-o aventură spirituală, într-o explorare spirituală, intră într-o experiență încântătoare, plină de beatitudine și marcată de unitatea conștiinței.

Dasha Maha Vidya este considerata a fi inima tantrei. Va urma al VIII-lea seminar consacrat Celor Zece Mari Înţelepciuni.

Îi invit pe cei care au participat la cel puţin unul din seminariile trecute sa facem o meditaţie, luni 24 octombrie, de la 19 la 20, invocând înţelepciunea lui Tara pentru fericirea fiecărui om, cunoscut sau nu de noi. Dacă nu aţi fost la seminarul  cu Tara, invocaţi orice altă Maha Vidya doriţi, pentru împlinirea aceluiaşi ţel.  Nu vom face meditaţia în grup, dar  vom fi împreună în Inimă.

Publicitate

Scrie un comentariu

Din categoria Articole, Tantra Shastra

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s