Tantra în puritatea spirituală

Pentru occidental, tantra apare ca având în ea acea libertate și universalitate pe care mintea modernă o caută. Cu toate acestea ea rămâne puțin înțeleasă din perspectiva învățăturilor yoghine.

A. Padou spune: ”Tantrismul are o istorie lungă în India, Tibet, Kașmir, Nepal. În timp ce în perioadele îndepărtate era celebrat pretutindeni în aceste zone, acum el este aproape dispărut în India. Cel mai mult astăzi este întâlnit tantrismul budismului tibetan, vajrayana. Unul dintre principalele motive pentru declinul tantrismului hindus a fost apariția și răspândirea practicilor sexuale care au ofensat într-un anume mod sensibilitatea hindușilor puritani. Deși acestea erau practicate de o minoritate, în mintea majorității de atunci, ca și de acum, tantrismul a devenit sinonim cu sexualitatea, ceea ce este de fapt o mare eroare. Cu toate acestea, după 1960, se pare că tantrismul a început să atragă occidentalii, tocmai datorită orientării sexuale a unei părți din tantra. Mulți occidentali considerau tantrismul ca fiind zona în care practicile sexuale le conferă un control asupra energiilor și le oferă un fel de libertinaj îmbrăcat într-o poleială de spiritualitate. Sigur că în tantra, chiar și în tantra care privește aspecte sexuale, nu este vorba despre satisfacerea plăcerii, dar se vorbește despre o transcendere a individualității, chiar a egoului, intrând în beatitudine. Nu este vorba despre sex, este vorba despre transmutarea energiei sexuale.

Dacă este vorba despre esența tantrismului hindus, despre inima tantrei, atunci cu siguranță trebuie să vorbim despre Dasha Maha Vidya, cele 10 înțelepciuni. Aceste căi ale înțelepciunii conduc practicantul, sadhaka, sigur, fără pericole, către realizarea de sine. Cunoașterea celor 10 Mari Căi ale Înțelepciunii, a celor 10 Mari Înțelepciuni, este puțin răspândită, dar este caracteristică domeniului tantric.”

Este necesar că clarificăm faptul că în cadrul seminariilor de Tantra Shastra consacrate Celor Zece Mari Înţelepciuni (Dasha Maha Vidya), se vor aborda doar aspectele meditative, şi nu cele legate de practici sexuale.

De altfel, tantra se clasifică în trei: tantra ”de mâna stângă” (în care există practici sexuale integrate în procesul transformării spirituale), tantra ”de mâna dreaptă” ( nu se folosesc practici sexuale) şi tantra directă, care le transcende pe cele două, cuprinzând modalităţi directe de revelare a realităţii sinelui. La seminarii vor fi modalităţi cuprinse în tantra ”de mâna dreptă” şi în tantra directă.

Tantra este o cale energetică de a te apropia de sine, de Inima ta, prin diferite tehnici, care includ folosirea mantrelor, ritualurilor, pranayama, asanelor, banda-surilor, mudrelor, meditației. Totodată, ea conține exaltări devoționale față de mama divină și față de principiul suprem, Shiva.

Vor fi incluse în principal aspectele meditative și cele mantrice din tantra, tantra în puritatea spirituală.

Unul din cei mai apropiați discipoli ai lui Ramana Maharishi, Ganapatimuni, care a trăit între 1878-1936, a răspândit învățătura referitoare la Dasha Maha Vidya. De fapt, Ganapati este cel care i-a dat lui Ramana acest nume. Înainte de asta, el era numit Brahmana Swami. Ganapati și Ramana sunt priviți a fi încarnări ale lui Ganesha și Skanda, cei doi copii ai lui Shiva și Parvati.

Publicitate

Scrie un comentariu

Din categoria Articole, Tantra Shastra

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s