Înţelegerea sistemului străvechi Maha Vidya este sinonimă cu transformarea vieţii şi cunoaşterea de sine.
Maha Vidya caracterizează totodată foarte bine esenţa tantrei – acea cuprindere a întregii existenţe, recunoaşterea frumuseţii şi a armoniei, iubirea a tot şi aducerea totului în Inima Spirituală. Chiar şi aspectele umbrite de suferinţă îşi găsesc locul în perspectiva unificatoare din Maha Vidya.
Imaginaţi-vă în centrul unei flori, locul de unde pornesc petalele colorate, parfumate, încântătoare. Acela este Sinele, cel din care sunt emanate energiile universului şi care creează astfel splendoarea Creaţiei. Acele energii ale sale sunt Cele Zece Maha Vidya, cele zece raze ale Înţelepciunii Supreme. Desfăşurarea lor dă viaţă lumilor, le susţine, le resoarbe în nemanifestare la sfârşitul ciclurilor.
Dar, în acelaşi timp fiecare petală a Înţelepciunii este ea însăşi o altă floare, un alt lotus cu caracteristicile sale proprii.
Fiecare Maha Vidya exprimă o realitate fundamentală care guvernează o gamă complexă de energii. De exemplu, Bhuvaneshvari este cunoaşterea prin care se creează lumile, este spaţiul nesfârşit în care totul există, este dimensiunea interioară a Inimii care cuprinde totul. Kali este eternitatea în care universul există, timpul ce consumă efemeritatea, energia transformatoare şi aşa mai departe.
Toate acestea ne menţin în viaţă pe noi cât şi întregul univers. Trăim în timp şi spaţiu, aspirăm către cunoaştere, ne simţim părtaşi la eternitatea divină. Totul se reflectă în noi şi noi influenţăm totul prin ceea ce suntem, gândim, dorim.