Sristikali – izvorul lumii încărcat de bogăţii

Kali, Înţelepciunea eternităţii te copleşete cu fericirea pe care doar recunoaşterea existenţei tale infinite ţi-o poate oferi.

De aceea unul din cei mari mari mistici – Abhinavagupta spunea referitor la Kali:

O omagiez pe ea, Kali, cea care este asemănătoare unui val de fericire (care se revarsă şi apoi se retrage) în oceanul Energiei Cosmice şi se bucură, în intima sa profunzime, simultan de apariţia universului, atunci când ea deschide ochii şi de dispariţia acestuia atunci când îi închide, o omagiez pe ea, cea care se odihneşte, latentă, în receptacolul nediferenţiat al lumii.”

În momentul emiterii lumii, pentru a-şi revela natura în cursul celor 12 mişcări ale roţii cu 12 raze, Kali se manifestă sub forma energiei creatoare (Sristikali) care, fără a-şi părăsi propria esenţă, realizează armonia între interior şi exterior.”

Kali are 12 aspecte care sunt atât cosmice cât şi umane. Regăsim aceleaşi energii în crearea universului, dar şi în apariţia unui gând în mintea noastră.

Într-un frumos pasaj al unui text pierdut (Kramasadbhava citat de Jayaratha), sunt indicate trăsăturile distinctive ale lui Sristikali:

Înălţată dincolo de timp, plină de fericire, răspândeşte bucuria şi împarte cu dărnicie binecuvântările; conştiinţă care nu poate fi distrusă, situată în centrul oricărei uniuni (mai exact în intervalul dintre elementele unui cuplu de contrarii), indestructibilă cu toate că poate fi percepută în sânul distructibilului, nediferenţiată, eternă, resorbitoare a timpului, lipsită de griji, ea este cea care incită, o, Dumnezeule atotputernic. Energia în care această artizană se odihneşte este cunoscută sub numele de emisie creatoare”.

Conştiinţa acţionează în ea însăşi” precizează Abhinavagupta în Tantrasara (p.29). Este vorba despre o creaţie interioară, de o schiţă înaintea manifestării efective, în sensul că prima Kali îşi imaginează universul mai degrabă decât îl creează. O numim deci ‘incitatoarea’. Dar deşi ea pare să proiecteze diferenţierea în afara propriei sale nediferenţieri, aceasta este pentru a o cufunda în ea din nou fără întârziere.

Sristikali este ”originea, purificată de orice determinare, încărcată de bogăţii născânde.”

După Jayaratha ‘ea are conştiinţa lucrurilor într-un mod global, într-o primă schiţare a exteriorităţii’, viziune ”fugitivă, atât de fragilă şi totuşi plină de sens, căci este fixată în originea sa şi revelează vibraţii noi.”

Prin înţelepciunea lui Sristikali începi să percepi lucrurile în gloria lor universală, ca pătrunse de fericire şi te bucuri de universul în intima sa profunzime, de abia emanat de Sine.

Publicitate

Scrie un comentariu

Din categoria Tantra Shastra

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s